Simpozion de Endocrinologie

Orașul Gura Humorului a fost gazda primei ediții a Simpozionului de Endocrinologie, eveniment de excepție ce a avut loc în data de 26 august 2023, în sala de conferințe a Hotelului Dukat, organizat de colectivul Clinicii de Endocrinologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență ,, Sf. Spiridon’’ – Iași în colaborare cu Spitalul Orașnesc Gura Humorului.

Tema dezbătută în cadrul simpozionului este ,,Patologia Endocrină cu impact asupra calității vieții’’, pusă în discuție prin intermediul lucrărilor științifice susținute de următorii lectori universitari:

– Prof. Univ. Dr. Cristina Preda – Osteoporoza în practica curentă
– Conferențiar Univ. Dr. Letiția Leuștean – Vitamina D versus Alfacalcidol – Argumente pentru utilizarea în practica curentă
– Asist. Univ. Dr. Ștefana Bîlha – Boala Basedow: provocări terapeutice
– Asist. Univ. Dr. Alexandru Florescu – Disforia de gen între mit și realitate

Manifestarea s-a bucurat de prezența unei multitudini de cadre medicale, printre care se numără profesori doctori universitari, medici endocrinologi, medici de familie, cât și medici din cadrul spitalului, ce au împartășit și discutat cele mai recente descoperiri științifice, metode inovatoare de tratament și abordări terapeutice avansate.

Necesitatea organizării unui eveniment medical în care au fost abordate subiecte din spectrul patologiei endocrinologice este dată în primul rând de faptul că, anterior hotărârii privind iodarea universală a sării, Suceava se numără printre județele declarate ’’edemice’’ pentru deficitul de iod moderat clinic manifest.
Un alt aspect care demonstrează utilitatea organizării acestui eveniment științific ține de apartenența geografică a orașului, de o zonă cu deficit de vitamina D și incindența crescatoare a patologiilor asociate cu carența acesteia (ex: osteoporoză, osteopenie).

În concluzie, Simpozionul de Endocrinologie s-a dovedit a fi un eveniment de excepție in care s-a reușit o combinație armonioasă dintre ceea ce înseamnă știință, cercetare și schimb de experiență.